Sistem management energetic QLEAP ENEF

Solicitati
prezentare DEMO

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la:

[email protected]

+(40) 726 767 890

Eficienta energetica sporita, control bugetar si previziuni de consum

QLEAP ENEF este un sistem EMS unitar cu ajutorul caruia puteti sa optimizati consumurile si sa va incadrati in bugete prin identificarea punctelor cu un consum ridicat si imbunatatirea disciplinei in productie.

De asemenea, daca nivelul costurilor facturilor la energie este variabil si greu de controlat, o solutie de monitorizare a consumului de energie va ajuta sa negociati favorabil contractele cu furnizorii de energie prin forecasturi de consum exacte, obtinute prin cele mai noi tehnologii de Machine Learning, dar si sa dezvoltati o colaborare conforma cu furnizorul de energie si sa respectati standardul ISO 50001.

monitor-1

QLEAP ENEF integreaza tehnologii IoT si este parte integranta a Industry 4.0

Pentru a intruni cat mai bine nevoile companiilor, QLEAP ENEF integreaza tehnologii de tip IoT si Industry 4.0. In acest fel, echipamentele „comunica” intre ele, oferind plusvaloare, dinamism si performanta in productie. Printr-o combinatie echilibrata de digitalizare, automatizare a proceselor si acces rapid la informatie, pot aparea schimbari pozitive majore in termeni de eficienta si productivitate, toate acestea intr-un context de business tot mai competitiv si o retea globala interconectata.

dash

QLEAP ENEF este un sistem EMS practic pentru:

 • integrarea proceselor critice din productia dumneavoastra cu ajutorul modulului IoT
 • utilizarea indicilor KPI/OEE, foarte importanti in productie pentru o trasabilitate si o vizualizare cat mai clara a procesului de productie in orice moment
 • interconectarea cu alte platforme soft, unde transferul de date poate fi bidirectional si complet automatizat
 • digitalizarea si integrarea productiilor in Industry 4.0 si, mai apoi, in Industry 5.0, concept care are la baza IA (inteligenta artificiala) si modulul de ML (machine learning)
 • monitorizarea pierderilor de aer comprimat, calitatea aerului, calitatea uleiului hidraulic, monitorizarea vibratiilor la motoare, compresoare, pompe, ventilatoare etc.

Functionalitati software

 • Culegerea datelor si formarea bazelor de date pentru istoric
 • Transmiterea acestor informatii catre punctul de colectare
 • Prelucrarea datelor colectate
 • Generarea alarmelor si controalelor in timp real
 • Afisarea marimilor masurate prin intermediul interfetei om-masina si preluarea prin intermediul acesteia a configurarilor si comenzilor
 • Generarea rapoartelor, configurabile pe profile de utilizatori
 • Masurarea parametrilor cantitativi si calitativi la care se face consumul si distributia interna a energiei
 • Masurarea consumurilor de utilitati (energie electrica, apa, gaz natural, aer comprimat, energie termica)

Aplicatie personalizabila

 • Accesibila din orice locatie, prin Internet, sub forma unor pagini web dinamice, de catre utilizatorii autorizati si autentificati
 • Configurabila in functie de tipul sau profilul utilizatorului
 • Ofera posibilitatea generarii automate de rapoarte la intervale programabile
 • Ofera posibilitatea extinderii retelei cu punctele de masura necesare, fara limitari
 • Permite organizarea punctelor de masura in orice configuratie, pe centre de cost, zone de productie etc.
 • Ofera posibilitatea integrarii unei multitudini de tipuri de senzori sau procese

Solutie de monitorizare in timp real pentru

Energie electrica

Energie electrica

gas-bottle (1)

Gaze tehnice

Aer comprimat

Aer comprimat

pressure-gauge (1)

Senzori

Gaz natural

Gaz natural

humidity

Temperatura & umiditate

Apa

Apa

vibration

Vibratii

Energie termica

Energie termica

lighting

Iluminat prin protocol DALI

Beneficiile sistemului EMS QLEAP ENEF

Scaderea si eliminarea pierderilor

Neidentificarea pierderilor de energie reprezinta cea mai mare problema a eficientei energetice in industrie.

O singura gaura de 1 mm intr-o retea de transport si distributie aer comprimat, la presiunea de 7 bar, genereaza pierderi anuale de aproximativ 6,27 MWh/an (la un consum specific de 0,18 kWh/Nm3 aer produs) si pierderi financiare de peste 800 euro/an.

Urmarirea consumurilor specifice

Vizualizarea consumului specific de energie pe unitatea de produs ofera o claritate sporita asupra costurilor si eficientei.

Un consum specific de 0,15 kWh/Nm3 pentru a produce aer comprimat este considerat bun. Totusi, ultimele tehnologii si echipamente asigura un consum specific de sub 0,11 kWh/Nm3 de aer comprimat.

Reducerea consumurilor energetice

Sistemul EMS de analiza date de consum si raportare ajuta la luarea si validarea deciziilor de interventii si investitii in eficienta energetica.

Inlocuirea unei coloane principala de transport aer comprimat de otel-carbon cu o coloana din aluminiu conduce la o economie de energie de 1,3%, cresterea capacitatii de aer transportat cu 3% si reducerea costurilor cu 900 euro/an.

Incadrarea consumurilor in valorile bugetate

Depasirea bugetelor alocate creeaza probleme in cadrul companiei si genereaza pierderi de timp pentru justificare, relocare sau gasirea de fonduri suplimentare.

Cu QLEAP ENEF, stiti in timp real costul efectiv cu energia consumata.

Eliminarea consumurilor parazite

Prin monitorizare se pot lua decizii clare cu impact imediat in eficienta energetica.

Inchiderea accesului la doua etaje ale parcarii subterane in timpul saptamanii si controlarea iluminatului din parcare si a zonelor adiacente (inchidere totala/partiala sau dimare) duce la scaderea imediata a consumului cu 49,4%.

Urmarirea parametrilor si disciplina in utilizare

Consumurile inutile (utilaje aflate in stand by, iluminat in zone goale etc.) reprezinta un procent semnificativ din factura de energie.

Consumul anual de energie in modul stand-by al tuturor aparatelor de birou folosite in cele 27 de tari membre UE este estimat la 9 TWh. Consumul de energie in modul stand-by este responsabil pentru circa 1% din emisiile globale de CO2.

Reducerea downtime-ului

Vizualizarea si alarmarea in timp real in functie de evolutia parametrilor ajuta la luarea deciziilor rapide si evitarea opririlor neprogramate. Pentru cresterea fiabilitatii, pot fi analizate calitatea distributiei, consumul de energie, incidentele si avariile aparute si pot fi prevenite defectele majore.

Prin setarea de alarme in QLEAP ENEF, s-a identificat imediat o problema cu un motor care functiona in doua faze si s-a planificat o interventie pentru remediere, evitand o oprire neplanificata a sectiei. Un shutdown neplanificat cauzeaza un downtime de minimum doua ore si costuri de peste 15.000 euro/ora.

Programati o prezentare online a sistemului EMS

Masurare si monitorizare KPIs

 

 • Recuperarea investitiilor in mai putin de 6 luni pentru energie electrica si abur si aproximativ 1 an pentru gaz natural si aer comprimat
 • Eliminarea penalitatilor cauzate de depasirile limitelor in varf de sarcina
 • Posibilitatea selectarii tipului optim de contract si a furnizorului prin generarea previzionatelor de consum; astfel, se poate cumpara energie in cele mai avantajoase conditii
 • Selectarea tehnologiilor pentru reducerea amprentei de CO2
 • Determinarea exacta a eficientei energetice a fabricilor/locatiilor sau a anumitor zone

Schema bloc a platformei QLEAP ENEF IoT

Reglementari legislative in
domeniul energetic

La nivel international, cel mai cunoscut si mai utilizat este standardul ISO 50001:2018 pentru managementul energiei, ce are la baza ciclul de eficientizare: Planifica-Executa-Masoara-Actioneaza (Plan-Do-Check-Act). Aplicatia QLEAP ENEF este conforma cu cerintele acestei norme.

Totodata, sistemul de management energetic vine in sprijinul implementarii standardului ISO 50001:2018 care la Legea nr. 121 din 2014 privind eficienta energetica precizeaza la cap. IV, art. 9, aliniat 11, ca „operatorii economici care consuma anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol si care pun in aplicare un sistem de management al energiei sau al mediului, certificat in conformitate cu standardele europene sau internationale relevante, sunt exceptati de la elaborarea unui audit energetic odata la 4 ani”.

Legea nr. 101 din 1 iulie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor - Scopul prezentei legi este promovarea masurilor pentru cresterea performantei energetice a cladirilor, luand in considerare conditiile climatice exterioare si de amplasament, cerintele de confort interior, de nivel optim, din punctul de vedere al costurilor si al cerintelor de performanta energetica, precum si pentru ameliorarea aspectului urbanistic al localitatilor.

Performanta energetica a cladirii - energia calculata conform metodologiei prevazute la art. 4 pentru a raspunde necesitatilor legate de utilizarea normala a cladirii, necesitati care includ in principal: incalzirea, prepararea apei calde menajere, racirea, ventilarea si iluminatul.

Portofoliu clienti

Mihaela Forgaciu

Preh Romania

„Prin prezenta, Preh Romania S.R.L. isi exprima aprecierea fata de colaborarea cu compania Quartz Matrix.

Colaborarea noastra cu compania Quartz Matrix a inceput in anul 2014 in urma achizitiei softului e-Net pentru monitorizarea consumurilor energetice.

In anul 2021 am hotarat sa facem un pas important: tranzitia la versiunea noua de soft – ENEF. Initial, doar un modul de baza pe toata partea de consumuri energetice, insa in scurt timp am facut un upgrade si pe partea de senzoristica pentru a putea monitoriza temperatura si umiditatea din interiorul halelor de productie, alaturi de un modul de alarmare prin email si SMS, foarte important in cazul in care sunt depasite pragurile setate in zonele critice. Recent, am extins softul prin integrarea unor senzori de presiune corelati cu electrovane care pastreaza presiunea in retea in limitele stabilite pentru o buna functionare.

ENEF, softul pentru management energetic, ne-a ajutat sa monitorizam consumurile de energie si sa analizam in detaliu zonele de consum, sa realizam si sa transmitem raportarile catre DEE – ANRE/ME si sa fundamentam deciziile de interventie, astfel incat sa putem reduce consumurile inutile. In plus, cu ajutorul softului ENEF putem monitoriza indeaproape zonele critice unde trebuie pastrate anumite conditii (T&H), prin care ne asiguram ca parametrii procesului de productie sunt respectati, si avem posibilitatea de a asigura protectia instalatiilor si reducerea downtime-ului prin interventia rapida in caz de alarma sau defect.

In concluzie, recomandam compania Quartz Matrix ca fiind un colaborator profesionist si de incredere pentru orice companie cu care va relationa.”

Aplicatia QLEAP ENEF a fost dezvoltata integral de catre departamentul de Cercetare-Dezvoltare al companiei Quartz Matrix si poate fi configurata in functie de specificul si de nevoile clientului.

Contactati specialistii nostri si realizati planul de eficienta energetica pentru compania dumneavoastra.

QLEAP ENEF eficientizeaza activitatea departamentelor

Management
 • Eficient in planificarea bugetara a consumului energetic pe centre de cost si activitati
 • Eficient in evaluarea actiunilor de reducere a costurilor energetice
 • Eficient in identificarea tehnologiilor de reducere a consumurilor energetice si a impactului asupra mediului inconjurator
 • Eficient in selectia tipului de furnizor de la care puteti cumpara energie in cele mai avantajoase conditii
Departament tehnic
 • Eficient in urmarirea parametrilor de consum si distributie, calitatea agentului si a distributiei
 • Eficient in analiza datelor in vederea identificarii si eliminarii pierderilor interne de distributie si a utilizarii ineficiente
 • Eficient in prevenirea avariilor prin setarea de alarme si analiza incidentelor
Departament comercial
 • Eficient in calculul intensitatii energetice pe locatii sau zone
 • Eficient in calculul exact al costurilor energetice din componenta costurilor operationale
 • Eficient in alocarea costurilor energetice pe centre de profit

Ce obtineti cu un sistem EMS?

Controlul consumului de energie

Stiti in orice moment cata energie este consumata in fiecare punct de consum, indiferent de locul in care se afla acesta si de numarul lor. Controlati centralizat, din locul in care va aflati dumneavoastra, consumul de energie, verificati incadrarea in consumul estimat, depistati rapid anomaliile de consum (depasiri sau consum mai mic).

Timp si bani

Masurarea si preluarea datelor de consum energetic se realizeaza automat, prin intermediul sistemului QLEAP ENEF, fara a fi nevoie de interventie umana si de deplasare pana la punctul de consum. Tot ce trebuie sa faceti este sa accesati aplicatia software QLEAP ENEF de pe laptop, PC, tableta sau telefon si sa vizualizati datele de consum pentru fiecare punct monitorizat, de oriunde si oricand. Eliminati costurile cu personalul dedicat pentru citirea contorilor si costurile cu deplasarile. QLEAP ENEF asigura o monitorizare centralizata, simpla si eficienta a consumurilor de energie.

Autonomie in decizie

QLEAP ENEF va ajuta in luarea deciziilor de management energetic prin utilizarea datelor de consum in timp real, istoricului consumului pe fiecare punct monitorizat, rapoartelor cu evolutia diverselor marimi pe perioade de 1 zi/saptamana/luna/an.

managementul mentenantei

Monitorizare consumuri energetice prin fonduri europene POIM la Infopress Group

De mai multi ani, compania are in vedere implementarea unui sistem de monitorizare consumuri energetice in scopul reducerii costurilor cu energie electrica, gaze naturale si aer comprimat consumat inutil sau pierdut la nivelul intreprinderii.

managementul mentenantei

Monitorizare consumuri de energie electrica cu ENEF

Clientul avea nevoie de un sistem care sa ii ofere date in timp real despre consumurile de energie electrica, astfel incat sa stie cu exactitate cat reprezinta costul cu energia din costul de productie.

Cum functioneaza
QLEAP ENEF

Brosura de prezentare

Aflati mai multe despre cum functioneaza sistemul EMS.