UPS industrial

Esti direct raspunzator de buna functionare a utilajelor din linia de productie controlate automat (PLC), dar in cele mai nepotrivite momente, reteaua publica de alimentare cu energie electrica din zona in care este fabrica ta, invechita si subdimensionata, se hotaraste sa nu mai fie alaturi de tine?

Se poate intampla destul de des si mai ales atunci cand conditiile meteorologice sunt neprielnice. Intreruperea energiei electrice, fie si numai pentru o secunda, este suficienta pentru ca utilajul pe care il gestionezi sa se opreasca, activand alarma din cauza multitudinii de erori afisate de programul de control.

Cele cateva secunde pana la pornirea generatorului de rezerva ti se vor parea o eternitate. Daca situatia iti suna cunoscut, rezerva-ti cateva minute pentru a citi urmatoarele randuri.

Efectele intreruperii energiei electrice asupra utilajelor

In cele ce urmeaza voi exemplifica efectele unei asemenea situatii in cazul unei companii care produce placi electronice si in cadrul careia se regasesc utilaje sofisticate si costisitoare, precum:

  • SMT pick and place, masini de inalta precizie si viteza ridicata, folosite la plantarea componentelor de tip surface-mount devices (SMDs), cum sunt condesatoarele, rezistoarele, circuitele integrate pe placile electronice sau printed circuit boards (PCB) care sunt utilizate in industria IT, electrocasnicelor, medicala, automotive sau militara si cea de telecomunicatii.
    SMT pick and place
    SMT pick and place, cap de plantare robotizat
  • Wave soldering, o masina care foloseste un proces de lipire in masa a placilor electronice (PCB) dupa finalizarea implementarii componentelor.

Acestea sunt trecute printr-o serie de procese pregatitoare de activare, preincalzire si lipire si racire prin trecerea placilor printr-un val de cositor, generat de un grup de pompe, extras dintr-o baie de cositor topit, mentinut la temperatura de lichefiere.

Wave soldering
Trecerea placii electronice prin wave soldering in zona de preincalzire si lipire

Genereaza urmatoarele pierderi

Intreruperea neplanificata a acestor utilaje, cauzata de disfunctionalitatile alimentarii cu energie electrica genereaza urmatoarele pierderi deloc lipsite de importanta:

    • Oprirea productiei pana la repornirea utilajului, recalibrarea si corectarea erorilor aparute, readucerea parametriilor prestabiliti in proces, temperaturi, debite de vacuumare, timpi morti de ordinul a zeci de minute;
    • Consum suplimentar de energie;
    • Aparitia defectiunilor datorita socurilor mecanice la partile mobile si de inalta precizie;
    • Rebutarea produselor aflate in procesul de productie in momentul opririi neplanificate, acestea nemaicorespunzand parametriilor procesului de fabricatie.

Cum rezolvam aceasta problema?

Solutiile de rezolvare a acestei situatii pot fi multiple, in functie de cauzele principale care influenteaza negativ alimentarea cu energie electrica din reteaua publica. Acestea pot fi:

  • Caderile totale ale retelei electrice – de la cateva secunde la minute sau ore;
  • Variatii scurte ale tensiunii sau variatii ale tensiunii pe termen lung, la anumite intervale ale zilei;
  • Distorsiuni produse de diversi consumatori din retea, aflati in proximitate.

Recomandarea noastra pentru remedierea acestor probleme consta in aplicarea de solutii UPS industriale. UPS-urile (Uninterruptible Power Supply) sunt surse neintreruptibile de putere care protejeaza consumatorii de perturbatiile existente, fluctuatiile din retea si intreruperea tensiunii de alimentare.

Impreuna cu partenerii nostri Eaton si APC, oferim solutii de electroalimentare complexe cu puteri cuprinse intre 8 si 400 kVA.

Solutiile oferite sunt de inalta eficienta energetica ce poate atinge valoarea de 98.5%.

Un alt avantaj al acestora il reprezinta posibilitatea cuplarii in paralel a pana la 4 module UPS in mod redundant sau capacitate.

ups industrial eaton 9x55
UPS-uri industriale Eaton din gama 9×55

UPS-urile utilizate in aplicatiile propuse de noi utilizeaza sisteme de management a incarcarii bateriilor (prin tehnologia ABM – Advanced Battery Management), care cresc durata de viata a acestora, incarcarea nerealizandu-se in mod constant.

ABM permite totodata incarcarea rapida a bateriilor si notificari cu 60 de zile inainte ca acestea sa trebuiasca inlocuite.

ups industrial apc galaxy 300
UPS-uri industriale APC din gama MGE Galaxy 300

Dimensionarea UPS-urilor

Pentru dimensionarea solutiilor de electroalimentare se recomanda realizarea unui studiu tehnic asupra calitatii energiei si a parametrilor de lucru.

Dimensionarea sistemului se va face pe baza masuratorilor, a puterii si autonomiei dorite conform importantei utilajului in fluxul de productie.

Implementarea trebuie facuta obligatoriu de catre personal autorizat, in caz contrar existand mai multe riscuri, printre cele mai importante fiind pierderea garantiei pentru UPS, nefunctionarea echipamentului sau distrugerea acestuia.