monitorizare smart city

Gestionarea inteligenta a unui oras se poate realiza prin sisteme de monitorizare, control si management energetic. Sistem ce are la baza elemente de hardware si software de tip BMS destinate optimizarii, eficientizarii managementului energiei, astfel incat sa indeplineasca toate cerintele Standardului de Eficienta Energetica ISO 50001 si sa raspunda foarte bine si cerintelor Legii Eficientei Energetice.

Dezvoltarea marilor localitati si a oraselor, a dus la cresterea consumului, cresterea cantitatii de deseuri si, implicit, a gradului de poluare a mediului inconjurator. O serie de aspecte critice pentru dezvoltarea in continuare a comunitatilor au trebuit rezolvate, intre ele fiind: siguranta locuitorilor, sanatatea publica, iluminatul public, transportul de marfuri si de persoane, eliminarea deseurilor etc. Acestea sunt aspecte importante si pentru localitatile si comunitatile moderne, indiferent de marime acestora.

V-ati intrebat vreodata cum poate incepe schimbarea, transformarea unei comunitati pentru a deveni „smart”? De cand poate incepe, unde poate fi facut primul pas?

Energie electrica

Eficientizarea consumului de energie electrica prin monitorizare si analiza

Automatizati procesul de monitorizare cu ajutorul senzorilor montati pe reteaua electrica si generati peste 10 tipuri de rapoarte de consum, rapoarte previzionate, cu ajutorul ENEF – Sistem de management energetic.

Panouri fotovoltaice

Sisteme fotovoltaice pentru economii la factura de energie. Maximizati beneficiile prin monitorizarea randamentului panourilor si urmariti in sistemul ENEF raportari automate cu evolutia economiilor generate.

Lampi led

Tehnologii de iluminat LED, pentru economii la electricitate. Consumati de 7 ori mai putina energie electrica la aceeasi putere: Un BEC cu incandescenta de 1600 lm consuma 120 W echivalent cu aceiasi putere de iluminare un LED de 1600 lm va consuma doar 16 W.

smart city monitorizare si control elergie electrica

Senzori de miscare pentru activarea iluminatului in spatiile publice

Senzorii de miscare sunt un prim pas in directia economisirii de energie si a cresterii gradului de confort. Eliminati consumul de energie utilizat necorespunzator in zonele in care iluminarea permanenta nu este necesara: depozite, parcari, zone de acces etc.

Senzori crepusculari pentru detectarea gradului de luminiozitate din mediu

Siguranta, confortul si economia de energie sunt asigurate prin comutarea automata a luminii, in functie de gradul de crepuscularitate. Acesta aprinde automat lampile conectate, la lasarea serii, atunci cand pragul de crepuscularitate setat este atins. In zorii zilei acestea sunt stinse, tot automat, fara a mai fi nevoie de comutare manuala sau de irosire a energiei enectrice.

Monitorizare calitate energie electrica

Obtine o eficienta ridicata in exploatarea echipamentelor si utilajelor consumatoare si previne defectarea, incalzirea excesiva, cresterea factorului de distorsiune de curent. Sistemul ENEF monitorizeaza si alerteaza cand identifica: intreruperi, fluctuatii, micro intreruperi, distorsiuni armonice, supratensiuni, dezechilibre de sarcina etc.

Gaze naturale

Control sistematic asupra retelei, rezultand o distributie fiabila a alimentarii cu gaz

Sistemul ENEF si senzorii montati pe reteaua de gaz va ofera vizibilitate asupra consumurilor si beneficiati in acelasi timp de analiza datelor colectate prin generarea de  rapoarte diverse necesare luarii decizilor de business.

Intelegerea mai buna a conditiilor retelei de distributie datorita vizualizarii avansate

ENEF ofera acces la date in timp real si gestiune a informatiilor organizate pe diferite zone cu multiple puncte de lucru, centre de cost, interfata personalizabila etc.

Monitorizare, raportare si schimb automat de date in timp real

Monitorizarea la distanta a parametrilor functionali si de stare tehnica a retelei va ajuta sa asigurati o functionare optima. Functionalitatile ENEF va ofera vizibilitate asupra starii tehnice si transforma datele in rapoarte  pentru o intelegere facila.

monitorizare si control-consum-gaz

Implementarea sistemului de alarma rezultand in reducerea costurilor datorita prevenirii abaterilor nedorite

Cu sistemul ENEF evitati plata penalitatilor din cauza depasirii pragurilor stabilite, sistemul generand alarme in sistem cu trimitere prin email si sms.

Prognozele exacte ale consumului / previziunilor viitoare de gaze

ENEF pune la dispozitie rapoarte de previziune a consumului de gaze viitor, pentru a facilitarea functionarea in parametrii normali a sistemului si pentru a calcula bugetul necesar bazat pe date concrete.

Determinarea si controlul calitatii gazului

Faceti masuratori permanente ale puterii calorifice si asigurati-va de mentinerea calitatii in parametrii.  In functie de zonele de productie sau de punctele in care se realizeaza importul, gazele naturale au putere calorifica diferita, astfel prin sistemul ENEF monitorizati constant valorile si va asigurati ca furnizorul respecta datele contractuale.

Apa

Eficientizarea consumului de apa prin monitorizare si analiza

Monitorizati automat cu mare usurinta indecsii de consum  prin montarea de senzori pe reteaua de apa. Analizati valorile in sistemul ENEF pentru obtinerea de rapoarte de consum, rapoarte previzionate si pentru generarea de alarme la inregistrarea de anomalii, consumuri anormale ca sa evitati risipa.

Control si alarma in caz de urgenta

ENEF va avertizeaza in timp real in momentul detectarii anomaliilor sau consumurilor anormale si permite controlul sistemului astfel incat sa puteti actiona instant pentru a evita pierderile.

Detectarea calitatii

ENEF sistemul de management si monitorizare va ajuta sa detectati rapid si fiabil calitatea apei si incadrarea acesteia in parametii normali. Sistemul detecteaza orice eveniment de contaminare intr-un interval de timp util care sa permita demararea tuturor actiunilor necesare si eficiente pentru a reduce sau a evita efectele negative care pot rezulta.

monitorizare-si-control-consum-apa

Detectare pierdere

In marea majoritate a sistemelor de distributie a apei, un procent important de apa este pierdut in timpul tranzitului. Multitudinea de factori care contribuie la aceasta pierdere sunt variati - de la conducte vechi sau gresit proiectate pana la coroziune, valve prost intretinute, defectiuni mecanice, etc. Sistemul ENEF prin monitorizare continua poate detecta din timp pierderile de apa reducand pagubele materiale.

Baterii chiuveta cu senzor de prezenta

Asigurati o importanta economie de apa  prin instalarea de senzori prezenta. Apa nu va mai fi utilizata necorespunzator, senzorul va functiona numai cand detecteaza prezenta, iar in acest mod se garanteaza o economie de apa.

Agenti incalzire

Monitorizarea temperaturii tur/retur a agentului termic

Monitorizati agentul termic tur si retur inregistrat in punctele de consum din sistemele de incalzire si analizati informatiile cantitative si calitative in sistemul de raportare ENEF. Generati rapoarte diverse pe diferite intervale: pierderi, temperatura agent termic, costuri etc.

Sistem mobil de detectare a pierderilor la transportul agentului termic (camera termoviziune)

Scanarea termica a schimbatoarelor de caldura poate fi realizata rapid si simplu prin utilizarea camerelor de termoviziune. Astfel, prin efectuarea scanarilor detectati cele mai mici defectiuni si evitati pierderile.

Sistem HVAC

Monitorizarea temperaturii in clase/ sali/ birouri

Un climat de lucru nefavorabil limiteaza performantele, iar monitorizarea si controlul temperaturii prin sistemul ENEF va ajuta sa asigurati conditiile optime de lucru, respectarea prevederilor igienico sanitare si asigurarea unui climat fara diferente mari de temperatura intre spatii.

Programare orara in functie de ocuparea clasei/ salii/ biroului

Obtineti economii substantiale prin programarea temperaturii ambientale in functie de necesitate si de momentele de ocupare. ENEF va ajuta sa controlati si sa programati orar temperatura pe zone si locatii astfel incat sa nu fie necesara comutarea manuala.

monitorizare si control hvac

Pompe de caldura

Economisire de energie si de costuri prin montarea de pompe de caldura datorita eficientei sale energetice: cantitatea de energie termica produsa este mai mare decat cantitatea de energie electrica consumata pentru ca aproximativ 75% din energia necesara este extrasa din mediul inconjurator.

Sistem termodinamic solar pentru apa calda

Beneficiati de eficienta energetica ridicata cu ajutorul sistemelor termodinamice solare care incalzesc apa nu doar pe energie solara, ci si prin panoul solar termodinamic care isi ia energia din mediu, in orice conditii meteo. Astfel, aceste sisteme reusesc sa produca apa calda si in perioada de noapte, chiar si iarna cand panourile sunt acoperite de zapada, fara nici un consum suplimentar de energie electrica.

Sistem de monitorizare a starii usilor spre exterior si a geamurilor si corelarea acestor stari cu sistemul de incalzire/racire

Controlati sistemul de incalzire / racire in raport cu starea monitorizata a usilor de exterior si a geamurilor astfel incat sa evitati consumul inutil. Sistemul reduce automat furnizarea caldurii daca este detectat un geam sau o usa deschisa, iar acesta va notifica automat.

Aflati mai multe despre solutia ENEF pentru management energetic.