In iulie 2016 a fost publicata in Monitorul Oficial legea nr. 160/2016 pentru modificarea si completarea legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica si realizarea de audit energetic industrial.
Printre modificarile aduse legii 121/2014 se numara si noi reglementari in ceea ce priveste efectuarea auditului energetic industrial de catre operatorii economici.
In calitate de auditori energetici autorizati ANRE, dorim sa va informam cu privire la aceste modificari si va oferim o sinteza a articolelor referitoare la audit energetic industrial, precum si posibilitatea de a descarca noua lege si sfaturile noastre referitoare la aplicabilitatea acesteia.
Reprezentati un operator economic care:
- consuma anual o cantitate de energie de peste 1000 TEP sau
- are in structura subunitati care consuma anual o cantitate de energie mai mare de 1000 TEP sau
- are in structura subunitati care consuma anual mai putin de 1000 TEP si insumat consumul anual de energie al subunitatilor depaseste 1000 TEP?
Iata ce trebuie sa stiti despre realizarea de audit energetic industrial:
-
- un audit energetic industrial trebuie sa il efectuezi o data la 4 ani pe un contur de consum energetic de minim 50% (4 ani se calculeaza de la data ultimului audit energetic efectuat);
-
- in cazul subunitatilor, conturul de consum energetic pentru care se realizeaza auditul trebuie sa inglobeze cel putin 50% din consumul anual de energie al acestor subunitati;
- daca in conturul de consum, consumul de carburanti aferent parcului auto reprezinta o parte dominanta, acest aspect va fi tratat ca un capitol distinct in lucrarea de audit.
- In acest capitol vor fi precizate masuri pentru eficientizarea consumului prin:
- optimizarea transporturilor cu urmarire prin GPS;
- managementul incarcarii autovehiculelor de transport la capacitatea lor nominala;
- optimizarea traseelor de deplasare.
- In acest capitol vor fi precizate masuri pentru eficientizarea consumului prin:
Reprezentati un operator economic care:
- consuma anual o cantitate de energie mai mica de 1000 TEP sau
- are in structura subunitati al caror consum anual individual de energie este sub 1000 TEP si insumat consumul anual de energie al subunitatilor nu depaseste 1000 TEP?
Iata ce trebuie sa stiti despre obligatiile tale in ceea ce priveste realizarea unui audit energetic industrial:
- daca operatorul economic este IMM, nu este obligatorie realizarea unui audit energetic industrial
- daca operatorul economic nu este IMM, are prin lege obligativitatea de a realiza o data la 4 ani un audit energetic pe un contur de consum reprezentativ.
Conturul reprezentativ poate fi corelat cu nevoile concrete ale companiei pe care o reprezinti. Astfel, puteti opta pentru realizarea unui audit energetic industrial pentru:
- modernizarea echipamentelor, instalatiilor, tehnologiilor etc. Auditul energetic iondustrial va fi realizat pe instalatiile vechi pe care doriti sa le modernizati pentru a avea un termen de comparatie din punctul de vedere al consumurilor de energie si al cresterii productivitatii, al consumurilor specifice pe unitatea de produs (kWh/reper, kWh/sarja, kWh/produsul final);
- optimizarea proceselor tehnologice prin reducerea consumurilor generale (energie electrica, combustibil) sau cresterea randamentelor energetice ale instalatiilor consumatoare de energie;
- crearea unei imagini de ansamblu asupra ponderii consumurilor de energie pe categorii de consumatori. De exemplu:
- reducerea facturii energetice in conditiile in care efectul util al energiei si incasarile raman neschimbate.
In concluzie, chiar daca legea nu impune un anumit procent din contur pentru realizarea auditului si lasa acest aspect la latitudinea operatorului economic, puteti realiza un audit care sa va ofere masuri de eficientizare a consumului de energie care conduc la eficientizarea costurilor.
DESCARCA NOUA LEGE 160/2016 PRIVIND EFICIENTA ENERGETICA