În cazul în care sunteți în căutarea companiei potrivite pentru realizarea auditului energetic industrial, ați nimerit exact unde trebuie.
Acest articol este dedicat serviciului de industrial energy audit și prezintă cele mai importante puncte de care trebuie să țineți cont.
Aceste puncte cheie sunt realizate prin analizarea obiectivă a serviciilor oferite de firme de audit energetic industrial din România, a certificărilor deținute și a complexității auditului energetic industrial oferit.
Topul este realizat pentru companiile, fabricile sau instituțiile care doresc cea mai bună calitate și rezultate eficiente.
Ce trebuie să căutați la o firmă de audit energetic industrial
Autorizări
Pentru a vă acoperi obligațiile legale de realizare a auditului energetic industrial, apelați la o firmă care realizează auditul în conformitate cu cerințele Legii eficienței energetice nr. 121/2014, modificată și completată prin HG 160/2016 adoptată de Parlamentul României.
De asemenea, vă puteți ghida și după autorizările deținute de ingineri. În cazul Quartz Matrix, acestea sunt:
- Decizia ANRE 83/13.08.2014 (prelungită pe 13.08.2017) pentru auditor energetic autorizat, clasa II, tip complex;
- Auditori energetici autorizați ANRE: clasa I complex (autorizațiile nr. 460/2014 & 461/2014), clasa I electroenergetic (autorizația nr. 459/2014);
- Ingineri energeticieni autorizațI ANRE cu gradele II A, II B sau III B;
- Atestat ANRE 495/07.08.2012 pentru servicii de manager energetic;
- Atestat ANRE 10940/20.04.2015 pentru executare de linii electrice, aeriene și subterane cu tensiuni nominale de 0,4kV – 20kV și posturi de transformare cu tensiune nominală superioară de cel mult 20kV;
- Atestat ANRE 10698/26.01.2015 pentru proiectare și executare instalații electrice exterioare / interioare pentru incinte / construcții civile și industriale, branșamente aeriene și subterane, la tensiunea nominală de 0,4 kV.
Tipurile de audit energetic furnizate
În funcție de fluxurile energetice folosite în compania dumneavoastră, fie că vorbim de energie electrică, gaz metan, aer comprimat, apă, abur etc., trebuie să aveți în vedere ca firma la care apelați pentru a realiza auditul energetic industrial să le poată acoperi.
O companie profesională va putea răspunde tuturor necesităților dumneavoastră dacă este autorizată pentru realizarea de bilanțuri electroenergetice, termoenergetice sau bilanțuri energetice complexe.
Aparatele de măsură utilizate
Acestea au un rol important în obținerea, prelucrarea, transmiterea și/sau stocarea informațiilor de măsurare. Astfel, este important ca aparatele de măsură utilizate să ofere rezultate cât mai precise.
Este cunoscut că toate măsurările se fac cu un anumit grad de incertitudine și eroare de măsură, însă utilizarea unor aparate performante poate reduce procentul de incertitudine.
Echipamentele de înaltă performanţă (clasa A de măsură) oferă posibilitatea realizării unei analize calitative şi cantitative a alimentării cu diferite tipuri de energie.
Totodată, oferă informaţii corecte cu rol de identificare, localizare și prevenire a problemelor din instalaţiile energetice.
Numărul specialiștilor alocați pentru realizarea auditului energetic industrial
În funcție de mărimea companiei dumneavoastră, de activitățile care trebuie executate și resursele necesare pentru realizarea acestora, este indicat să apelați la o firmă de audit energetic industrial care are suficienți specialiști pentru a finaliza proiectul într-un timp optim.
Unul dintre riscurile frecvent întâlnite este întârzierea livrării proiectului din cauza numărului insuficient de membri alocați în echipă.
Informațiile furnizate în urma auditului energetic industrial
Realizarea auditului energetic industrial, pe lângă furnizarea unei imagini globale a eficienței energetice pentru procesele interne ale companiei, ar trebui să evidențieze și pierderile pe zonele de intrare/producție, distribuție și consum.
Totodată, o companie cu servicii complete de audit energetic industrial va furniza și un plan de măsuri și acțiuni pentru creșterea eficienței energetice, o analiză tehnico-economică a măsurilor și a soluțiilor de modernizare energetică propuse, împreună cu perioada de amortizare a investiției propuse.
Experiența și recomandările
Aceste elemente sunt foarte importante deoarece au ajutat la diversificarea portofoliului companiei de audit energetic industrial. În primul rând, experiența diferă de la o companie la alta, iar fiecare a experimentat situații diferite în activitatea sa.
Din acest motiv, o firmă cu experiență va preîntâmpina dificultățile, va lucra mai eficient și va face recomandări pe baza succesului obținut anterior.
Prețul
Este important să știți pe ce cheltuiți banii și, chiar mai important, să îi dați pe servicii de calitate care vor aduce câștig în viitor.
În cazul unui audit energetic industrial, prețul este adesea influențat de fluxurile energetice pe care le folosiți (energie electrică, gaz metan, aer comprimat, apă, abur etc.) și de conturul de bilanț energetic pe care doriți să îl analizați.
Recomandarea noastră este să găsiți firma de audit energetic industrial care va stabili de comun acord cu dumneavoastră conturul de bilanț energetic analizat.
Astfel, veți beneficia de alegerea unui contur cu cel mai mare potențial de eficiență și reducere a consumurilor.
Portofoliul divers de servicii
Deși mulți nu iau în considerare și acest aspect, este important ca firma la care apelați pentru auditul energetic industrial să dețină servicii și în alte arii dedicate eficienței energetice.
În condițiile actuale ale mediului de business, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor companiilor din industrie de optimizare a costurilor și de integrare a proceselor este necesar ca firmele ce oferă servicii de audit să dezvolte și sisteme, aplicații și servicii cu focus pe eficiență energetică în cadrul conceptelor Industrial Internet of Things (IIoT) și Industry 4.0.
Pentru a avea succes cu rezultate directe în creșterea productivității, nu vă rezumați doar la un serviciu de audit, optați pentru un partener de implementare cu experiență în consultanță energetică, servicii și soluții Industrial IoT, care acoperă un spectru extins de aplicații în domeniul eficienței energetice în industrie.
În cazul în care vă gândiți că nu se găsesc firme care să îndeplinească toate aceste cerințe, venim în întâmpinarea dumneavoastră cu un exemplu concret, care a și fost apreciat cu o notă medie de 9,84 pentru serviciile de audit energetic industrial, conform chestionarului reglementat de ANRE pentru aflarea gradului de satisfacție al clienților.
Echipa noastră are peste 250 de audituri energetice realizate pentru clienți din mediul industrial la nivel național, precum: Continental Powertrain România, Delphi Diesel Systems România, OMV Petrom Gas, Antibiotice SA, Romaero, Azomureș, Turbomecanica, CRH Ciment România SA etc.
Atunci când doriți să realizați un audit energetic industrial, ar fi bine să luați în calcul toți acești factori înainte să vă decideți ce firmă alegeți.
Dacă o firmă este poziționată bine la toate aceste capitole, atunci va fi cu siguranță alegerea potrivită.