enef sistem monitorizare energetica

O noua versiune - un salt catre digitalizare

Odata cu lansarea noii versiuni a aplicatiei, a venit si momentul pentru o noua identitate vizuala pentru sistemul de monitorizare energetica si consumuri dezvoltat de Quartz Matrix. ENEF s-a dezvoltat in acord cu evolutia permanenta a companiilor si pentru a se adapta constant nevoilor lor.

Noua identitate vizuala a brandului depaseste cu mult o simpla schimbare de design, transmite un mesaj pentru viitorul sistemelor dedicate mediului industrial - ENEF (Energy Efficiency) este o aplicatie inovatoare, orientata si mai mult catre Industrial IoT si analiza de date.

In 2003, am a fost realizata prima implementare a sistemului de monitorizare consumuri energetice e-Net si a fost obtinut locul I in ierarhia firmelor – Domeniul cercetare, dezvoltare si high-tech, acordat de Camera de Comert si Industrie Iasi. De atunci, Quartz Matrix investeste constant in dezvoltarea sistemelor Industrial IoT, oferind solutii de viitor viabile care sa fie pe specificul fiecarui client in parte si sa se reflecte direct in cresterea productivitatii.

Printre cei care utilizeaza deja sistemul, se numara o gama larga de clienti industriali: Delphi Diesel Systems, Continental Automotive, Preh, Autoliv, Arctic, Cummins, Silcotub, Celestica, Electrolux, Roca etc.

ENEF Sistem Management Energetic

ENEF integreaza tehnologie IIoT pentru monitorizarea si managementul consumurilor energetice si de utilitati (energie electrica, aer comprimat, gaz natural, apa, energie termica). Noul sistem vine cu o regandire a structurii, proceselor si fluxurilor oferind o experienta optima de utilizare si sustinere a nevoilor de business, ajutand clientii sa-si administreze transformarea digitala.

Prezentare generala a caracteristicilor sistemului de monitorizare energetica

Platforma de management energetic ENEF prezinta un singur punct de administrare modular in care utilizatorii opereaza, monitorizeaza si optimizeaza sistemele si echipamentele.

Accesibil prin intermediul interfetei web sistemul ofera clientului o flexibilitate sporita pentru operatiune si viitoare extensii. Permite totodata, din orice locatie, administrarea si controlul centralizat al consumului de energie, verificarea incadrarii in consumul estimat si depistarea rapida a anomaliilor de consum (depasiri sau consum mai mic). Acces la informatii in permanenta, local si de oriunde este internet, indiferent daca se utilizeaza calculator, tableta sau telefon mobil.

enef sistem monitorizare consum energetic

Multiple dashboard-uri permit utilizatorilor sa combine mai multe rapoarte intr-o singura vizualizare furnizand informatiile relevante activitatii lor. Fiecare utilizator poate personaliza diferite dashboard-uri pentru a include grafice si analize de orice fel, precum: dashboard de consumuri, dashbord financiar / pe costuri, bashboard managerial etc.

Monitorizare energetica - Analize in timp real

Sistemul ENEF ofera o serie de analize in timp real concepute pentru a creste vizibilitatea asupra consumului si managementului de energie la nivel de companie.

Accelerati procesul de zi cu zi al managementului energetic prin widget-uri configurabile pentru monitorizarea consumurilor si economiilor realizate, cu afisarea tuturor notificarilor privind risipa de energie si defectiunile detectate de catre sistemul ENEF.

Masurarea fidela si in timp real a consumurilor pentru productie sau servicii de facility.

Monitorizarea consumurilor de utilitati in timp real:

  • Masurarea consumurilor de energie electrica
  • Masurarea consumurilor de apa
  • Masurarea consumurilor de gaze naturale
  • Masurarea consumurilor de energie termica
  • Masurarea consumurilor de aer comprimat
enef sistem management energetic

Frecventa citirilor in timp real este corelata cu parametrii dinamici ai procesului monitorizat si cu caracteristicile formei de energie utilizata. Sistemul de monitorizare este capabil sa monitorizeze cateva sute sau mii de marimi analogice electrice si neelectrice si asigura performanta de citire a parametrilor energetici la interval de minim o secunda si citirea parametrilor de stare ai procesului la minim 5 secunde.

Alarme si Notificari

Faciliteaza completarea Declaratiei de Consum si Chestionarului de analiza energetica ce trebuie transmisa catre ANRE.

Asigura conditiile pentru un management energetic de calitate in contextul dat de Legea 121/2014 privind eficienta energetica.

Asigura conditia de baza pentru implementarea standardului ISO 50001:2018.

Orice punct monitorizat poate fi setat pentru a trimite o alarma in aplicatie, mesaj text si/sau e-mail daca iese din parametrii setati sau nu mai functioneaza.

Seturile complexe de date sunt simplificate pentru a oferi utilizatorilor o cunoastere rapida a situatiei la nivel de companie

Modulul de raportare consumuri energetice faciliteaza:

- Identificarea si diminuarea pierderilor si minimizarea utilizarii ineficiente a energiei;

- Dimensionarea corespunzatoare a echipamentelor/cablurilor de alimentare si verificarea functionarii in parametrii optimi;

- Determinarea consumului existent de energie si stabilirea consumului previzionat (zilnic, saptamanal, lunar etc.);

- Echilibrarea fazelor pentru a evita circulatia curentului pe nul;

- Incadrarea cosumurilor in limitele contractuale stabilite cu furnizorii de energie;

- Monitorizarea calitatii parametrilor de energie furnizate de distribuitori;

- Achizitionarea echipamentelor noi prin dimensionarea corecta a acestora;

- Identificarea echipamentelor ce necesita compensarea energiei reactive sau dimensionarea capacitatii de compensare a energiei reactive;

- Obtinerea informatiilor necesare pentru calculul rezervei de putere sau redimensionarea echipamentelor de protectie la extinderea sau adaugarea de consumatori noi;

- Divizarea consumului intern de energie pe centre de cost, linii de productie, grupuri de interes etc., cat si administrarea costurilor aferente fiecarei etape de productie;

- Vizualizarea evolutiei consumului de energie in raport cu schimbarile aduse la nivel de companie (comparatie consum actual cu cel anterior);
-              setati marimile si perioada pentru raport si forma de prezentare.
-              Generati automat rapoarte la intervale programabile care sa se trimita recurent catre anumiti utilizatori
-              Export (excel, csv, pdf.)

enef sistem monitorizare energetica

Sistemul de telegestiune consumuri energie ENEF ajuta la stabilirea prioritatilor zilnice crescand productivitatea prin canalizarea eforturilor in directia potrivita.

Componentele sistemului: Echipamente de masura / Comunicatie / Aplicatie software

Sistemul este format din trei componente: software, echipamente de masura, comunicatie si se realizeaza prin dotarea cu echipamente de contorizare, monitorizare si control prevazute cu interfete de comunicatie a datelor, conectate la o consola ENEF de management si dispecerizare prin care coordonatorul programului de management energetic (Managerul energetic) realizeaza strategia companiei privind gestiunea resurselor energetice alocate.

Arhitectura sistemului ENEF este:

Scalabila: numarul de clienti sau de marimi achizitionate poate fi ales in functie de necesitati si marit ulterior. Sistemul se dezvolta in functie de necesitatile concrete ale beneficiarului, atat cantitativ (se mareste numarul de intrari, pentru a putea supraveghea toate utilajele din intreprindere), cat si in privinta functionalitatii (de la un sistem cu functii numai de monitorizare se poate face extinderea la un sistem complet de comanda si control).

Deschisa: complet independenta de partea hardware (de contoare), indiferent de producator, putandu-se conecta la un numar foarte mare de echipamente, datorita driverelor incorporate, dar si a protocoalelor de comunicatie standard incluse.

Securizata: foloseste atat autentificarile sistemului de operare, cat si cele proprii, cu optiune de semnatura electronica si o baza de date industriala, ce poate fi doar citita.  Protectie privind pierderea datelor masurate (24/7) prin realizarea de back-up la intervale regulate de timp. Siguranta privind confidentialitatea datelor prin securizarea cu firewalls si parole pe niveluri de acces.

Tipuri de masini citite

Nu exista limitari din acest punct de vedere. Sistemul de contorizare nu tine cont de un anumit model de masina. Monitorizarea se face invaziv, fara a necesita schimbari in configuratia existenta a echipamentelor contorizate.

Tipuri de senzori

Citirea consumului de energie electrica si a parametrilor tehnici de furnizare se realizeaza in mod automat, de la distanta, nemaifiind necesara deplasarea pana la contoare. Optional, se poate realiza si telecitirea valorilor parametrilor si consumurilor de energie termica, gaz natural, abur, apa etc. prin utilizarea de contoare inteligente, dotate cu interfata digitala de comunicatie, sau prin intermediul adaptoarelor pentru contoare simple, cu iesire tip impuls.

Integram o gama variata de senzori, traductoare, PLC-uri, echipamente de proces de la diferiti producatori.

Elemente de preluare date de la senzori prin metode indirecte folosite pe echipamente industriale care nu au prevazute interfete de comunicatii/conectare. Colectarea datelor din proces prin metode indirecte este invaziva, fiind necesara montarea de senzori pe utilaje.

Elemente de preluare date prin metode directe folosite pe echipamente industriale prevazute cu interfete deschise de comunicatii/conectare.

Frecventa de citire

Sistemul de monitorizare este capabil sa monitorizeze cateva sute sau mii de marimi analogice electrice si  neelectrice si asigura performanta de citire a parametrilor energetici la interval de minim o secunda si citirea parametrilor de stare ai procesului la minim 5 secunde.

Scheme-communication-en.ef 2020

Installation

Serviciu cloud din data centerul Quartz Matrix

Sistemul ENEF poate fi furnizat ca serviciu cloud in acest fel dumneavoastra nu trebuie sa investiti in infrastructura de servere, storage, electroalimentare, climatizare si in personalul de suport.

Reteaua de date este securizata informatic prin incapsularea adreselor intr-un VPN (Virtual Private Network) si prin filtrarea adreselor cu care dispozitivul din locatie comunica. Se asigura astfel confidentialitatea, integritatea si accesibilitatea informatiilor.

Instalarea locala (on premise)

Instalarea locala se poate face pe o masina reala sau una virtuala, dotata cu resursele corespunzatoare. Aplicatia nu utilizeaza porturi de timp real, care prezinta probleme pentru masinile virtuale, conexiunea de date sau cea utilizator fiind conexiuni Internet (adrese IP). Pe server se instaleaza o baza de date de tip SQL (MS SQL Server sau MySQL) si aplicatia software ENEF. Pentru a asigura inregistrarea fara intrerupere a datelor se utilizeaza un sistem de alimentare cu UPS-uri.

Dezvoltare personalizata

Personalizare sistem monitorizare consumuri energetice                                                         

Aplicatia ENEF este dezvoltata integral de catre Departamentul de Cercetare-Dezvoltare al companiei Quartz Matrix, astfel aplicatia poate fi personalizata pe specificatiile identificate la sediul clientului in conformitate cu nevoile si asteptarile acestuia.

Totodata, specialistii Quartz Matrix ajuta la evaluarea solutiei mai usor, prin prezentarea acesteia, realizarea unei analize de risc  si prin realizarea unui proiect pilot pentru analizarea cerintelor si validarea functionalitatilor solutiei de telegestiune consumuri energetice.

Quartz Matrix este o companie romaneasca de tehnologie si inginerie prezenta de 26 de ani pe piata Business-to-Business din Romania. Compania Quartz Matrix raspunde la provocari cu inovatie, la cerinte cu performanta, la exigente cu solutii eficiente fie ca este vorba despre domeniul IT, cloud, electric, electronic, educational, al securitatii la incendiu, al dezvoltarii software sau al mentenantei.

Pentru mai multe detalii:

Fix: +(40)232-217.248

Mobil: +(40)726-767.890

E-mail: [email protected]

www.quartzmatrix.ro