system automatic fire-extinguishing-gas-amfe-inert-Novec

Cele mai multe incendii încep de la un foc de dimensiuni mici, chiar de la o scânteie. Multe dintre aceste incendii rămân adesea nedetectate pentru o perioadă semnificativă de timp.

Incendiile care pornesc în interiorul dispozitivelor electrice și electronice se dezvoltă rapid și, necontrolate, provoacă mult prea des daune catastrofale bunurilor și persoanelor.

Cu sisteme automate de stingere a focului care dispun de bulbi inovativi pentru detecție, incendiile care pornesc în interiorul dispozitivelor electronice și electrice pot fi detectate în mod fiabil încă din stadiu timpuriu și stinse eficient în timp ce focul este încă mic.

Întreruperile în activitate reprezintă unicul risc major pentru companii (conform barometrului Allianz Risk realizat în 2018). În acest context, incendiile sunt considerate o cauză importantă pentru întreruperile în activitate, indiferent de domeniul business-ului. Conform companiilor de asigurări din Germania, riscul de incendii a crescut cu 16% în 2018 față de anul precedent. Pentru Germania, acest lucru înseamnă că la fiecare cinci minute există un incendiu în cadrul unei companii.

Statistici

Cele mai recente statistici ale Institutului pentru Cercetarea Daunelor (Institut für Schadensforschung) din Kiel, Germania, precum și statisticile VdS și GdV (asociații de asigurări germane) arată clar: mai mult de 30% dintre incendiile din Germania sunt cauzate de dispozitive electronice, sisteme și instalații electrice, cu mai mult de 200.000 de incendii în segmentul rezidențial numai în Germania (GdV 2017).

În mediul industrial, acest procent este chiar mai mare, iar pentru companii, incendiile provocate de instalațiile electrice au de cele mai multe ori efecte devastatoare.

Se estimează că fiecare al treilea incendiu din industria germană provoacă daune materiale de mai mult de 500.000 de euro, iar multe companii nu își mai revin niciodată după astfel de incidente. Doar 23% din companiile afectate de incendiu sunt capabile să-și reia complet activitatea.

În timp ce unele întreprinderi pot continua, mai mult de 40% dintre companii își încetează complet activitatea ca rezultat direct al unui incendiu.

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) în special sunt cele care tratează adesea superficial securitatea la incendiu și pun în aplicare doar minimul necesar de protecție reglementat prin lege, fără a conștientiza însă implicațiile financiare reale cauzate de lipsa unor echipamente adecvate.

Declanșatoare tipice pentru incendiile din cauze de natură electrică

Există mai multe cauze pentru incendiile provocate de instalații electrice:

  • componente defecte
  • îmbinări lipite insuficient
  • greșeli de fabricație
  • conectori liberi
  • condițiile de funcționare necorespunzătoare
  • simpla avarie a unei componente

Toate aceste cauze inerente, asociate cu electrificarea în continuă creștere, joacă un rol semnificativ în creșterea riscului pe care utilizatorii finali îl resimt sub forma incendiilor și reparațiilor ulterioare, pertubărilor în producție, defecțiuni ale produselor și așa mai departe.

Măsurile de protecție existente, cum ar fi întrerupătoarele de curent rezidual, contactoarele sau siguranțele, nu detectează întotdeauna o stare neconformă a dispozitivelor electrice, iar atunci când o fac, este deja prea târziu.

În plus, multe dintre sursele acestor erori nu pot fi influențate în mod direct de un producător sau operator, acesta fiind motivul pentru care riscurile inerente ale unui incendiu de multe ori nu pot fi identificate și luate în considerare.

Bineînțeles, conceptele existente de protecție împotriva focului sunt deja foarte cuprinzătoare și sunt menite să salveze vieți și bunuri prin securitate preventivă împotriva incendiilor.

Modelul convențional de protecție la foc se bazează pe:

  • Securitate la incendiu organizațională  (de exemplu, căile de evacuare și echipamentele de protecție în caz de incendiu prezente în companii)
  • Protecție tehnică împotriva incendiilor (de exemplu, sistemele de alarmare vocală sau detectoarele de fum)
  • Securitate structurală împotriva incendiilor (de exemplu, uși antifoc, sisteme de stingere cu sprinklere și materialele de construcție rezistente la foc)
  • Protecția defensivă la foc prin brigăzi și echipaje de intervenție rapidă în caz de incendiu

Detecția rapidă a incendiilor

Totuși, luând în considerare statisticile menționate mai sus, devine evident că, deși există toate aceste reglmentări, ar putea fi recomandabil pentru fiecare companie – suplimentar față de minimul legal cerut – să opteze pentru așa-numita protecție integrată împotriva incendiilor.

Protecția integrată împotriva incendiilor permite detecția rapidă a incendiilor și stingerea acolo de unde focul începe, de obicei în interiorul unui dispozitiv electric.

Astfel, detecția și stingerea unui incendiu se realizează cât mai curând posibil, direct la locul de origine, în timp ce incendiul este încă într-un stadiu incipient.

sisteme-eficiente-stingere-incendiu
Sistem inovativ pentru detecție și stingere incendiu într-un tablou electric

Protecția integrată împotriva incendiilor salvează vieți și bunuri de valoare

Un sistem de stingere cu sprinklere este cea mai eficientă metodă de prevenire a extinderii incendiilor pe scară largă. Acest tip de sistem este conceput pentru a salva vieți. Din păcate însă, sunt destule exemple negative tragice, cum ar fi incendiul din Turnul Grenfell din Londra (iunie 2017) sau focul oribil dintr-un centru comercial din Siberia (2018). În aceste cazuri, sistemele de stingere cu sprinklere nu au fost prezente sau nu erau funcționale.

Întrebarea care rămâne este CE a cauzat aceste incendii?

Anchetatorii au descoperit că, în ambele situații, focul a fost inițiat de un simplu dispozitiv electric defect. Sunt o multitudine de exemple de incendii pe care le găsim zilnic în știrile la nivel global, referindu-se la clădiri, companii, turbine eoliene sau trenuri.

Incendiile declanșate de echipamente și sisteme electrice sunt frecvente!

Mini-sistemele automate de stingere a incendiului

O abordare eficientă din punct de vedere al costurilor pentru reducerea acestor riscuri incalculabile sunt mini-sistemele automate de stingere a incendiului, care se autodeclanșează termic, precum și fiolele termice pentru stingere automată, ambele soluții dezvoltate și fabricate de compania JOB Thermobulbs din Germania și având ca unic partener în România compania Quartz Matrix.

Aceste mini-sisteme de stingere automată sunt economice și pot fi încorporate cu ușurință în echipamentele și sistemele electrice existente, oferind protecție integrată și de mare siguranță împotriva incendiilor.

Mod de funcționare

Detecția incendiului se efectuează cu ajutorul aceluiași principiu de activare ca la sprinklere, respectiv cu propriile fiole termice aprobate de VDS.

Datorită creșterii temperaturii dintr-un dispozitiv electric, în caz de incendiu, fiolele configurabile termic se sparg și permit eliberarea agentului de stingere în dispozitiv, fără a fi necesar vreun semnal electric.

Agentul de stingere NOVEC de la 3M este aprobat și extrem de eficient, fiind un tip de gaz care nu este toxic, neconductor și fără reziduuri după aplicare. Focul pornit este astfel stins imediat, direct la sursa producerii.

O variantă de mini-sistem de stingere cu senzori poate fi folosită pentru a monitoriza activarea sistemului. Astfel, se poate apoi întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru acel dispozitiv și alertarea personalului privind declanșarea.

O altă variantă poate fi utilizată împreună cu detectorii de fum pentru a activa stingerea înainte de atingerea punctului de declanșare termică (adică temperatura de activare setată). Totuși, acesta va funcționa întotdeauna în mod redundant prin activare termică.

cel-mai-mic-sistem-stingere-incendiu

Cel mai mic stingător de incendii din lume

În afara mini-sistemelor automate de stingere, JOB a dezvoltat și cel mai mic stingător de incendii din lume.

Măsurând numai 5x20mm (măsurile standard ale unei siguranțe electrice tradiționale), E-Bulb funcționează ca un bec termic cu sprinkler, însă cu agent de stingere NOVEC.

Mai mult, suprafața sticlei din care este realizat E-Bulb este conductoare de electricitate. Din acest motiv, este potrivit pentru alimentarea dispozitivelor electrice și electronice.

În caz de incendiu, atunci când temperatura de activare este atinsă, fiolele din sticlă explodează. În urma exploziei, se eliberează conținutul de agent de stingere în interiorul dispozitivului electric, oprind din timp extinderea focului.

NOVEC are un punct de fierbere foarte scăzut și devine gaz în momentul eliberării.

Acest proces poate stinge în mod eficient chiar și un foc foarte mare prin răcire, fără a lăsa reziduuri ale agentului de stingere și fără a provoca scurtcircuite.

În același timp, suprafața conductoare de electricitate a fiolei de sticlă este distrusă și, în acest fel, se întrerupe alimentarea electrică în dispozitiv. Acest lucru împiedică reaprinderea focului din cauza curentului furnizat.

Sisteme brevetate de stingere a incendiilor

Eficacitatea și fiabilitatea acestor sisteme brevetate de stingere a incendiilor nu numai că au fost verificate independent și confirmate de UL (linia de produse E-Bulb este listată în întregime în UL), TÜV și VDE din Germania, precum și de alte laboratoare independente de testare, dar mai ales de producătorii și utilizatorii din toată lumea.

Avantaje pentru utilizatori

Protecția integrată în dispozitive pentru stingerea incendiilor oferă multe avantaje pentru utilizatori:

  • Protecție sporită pentru angajați, clienți și publicul larg
  • Reducerea riscului de întrerupere a activității (acceptate de companiile de asigurări)
  • Minimalizarea posibilelor deteriorări în interiorul echipamentelor în care sunt instalate în caz de incendiu
  • Accelerarea proceselor de aprobare sau îndeplinirea mai ușoară a criteriilor de aprobare pentru obținerea avizelor de securitate la incendiu
  • Reducerea costurilor prin evitarea declanșării altor sisteme mai mari de stingere sau a unor sisteme cu sprinklere (se evită deteriorările cauzate de apă sau costurile de înlocuire a agentului de stingere)

Minimizați riscurile în caz de incendiu

Protecția integrată împotriva incendiilor, care detectează și luptă împotriva incendiilor cauzate de instalațiilor electrice începând de la punctul de origine, oferă siguranță semnificativ mai mare împotriva incendiilor decât cea cerută de reglementările existente.

Cu un efort financiar rezonabil, această metodă scalabilă de protecție împotriva incendiilor ajută atât companiile, cât și publicul larg, la minimalizarea riscurilor în caz de incendiu.

Nefiind menite să înlocuiască sistemele de stingere de mari dimensiuni, sistemele de protecție integrată împotriva incendiilor completează conceptele tradiționale de protecție împotriva incendiilor. Acestea pot ajuta la transformarea dispozitivelor și sistemelor electrice în echipamente chiar mai sigurepentru beneficiul tuturor!

Pentru mai multe informații despre sistemele inovative de stingere de la JOB, accesați https://www.qmart.ro/sisteme-stingere-incendiu.

Articol realizat pentru ediția din iunie 2019 a publicației International Fire Protection de către Rajko Eichhorn, Head of Business Development și Product Manager la JOB Thermobulbs GmbH în Ahrensburg (Germania) și tradus în limba română de specialiștii partenerului JOB în România, compania Quartz Matrix.

După ce a petrecut timpul ca ofițer de sisteme electronice pentru avioane în Marina germană, Rajko Eichhorn a lucrat cu mai multe companii globale, în cea mai mare parte în domeniul electronicii și al soluțiiilor pentru securitate. Este absolvent de inginerie electrică și deține un MBA obținut la Manchester Business School.