OmniTrax perimeter detection

„Paza si protectia sunt activitati desfasurate prin forte si mijloace specifice, in scopul asigurarii sigurantei obiectivelor, bunurilor si valorilor impotriva oricaror actiuni ilicite care lezeaza dreptul de proprietate, existenta materiala a acestora, precum si a protejarii persoanelor impotriva oricaror acte ostile care le pot periclita viata, integritatea fizica sau sanatatea.”

(Extras din legea nr. 333 din 8 iulie 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor)

O modalitate de realizare este folosirea sistemelor electronice de securitate a caror structura este formata din mai multe subsisteme.

Aceste subsisteme pot functiona independent sau sunt integrate sub o singura interfata care are drept scop final detectia patrunderii prin efractie într-o anumita arie de protectie.

Imbunatateste semnificativ factorul PD – probabilitatea de detectie a patrunderii prin efractie:

  • Prin realizarea mai multor zone de protectie sub forma unor cercuri concentrice, avand în centru obiectivul care constituie tinta infractorului.

Cum se realizeaza protectia perimetrala?

Sistemul de detectie perimetrala constituie primul „obstacol” in calea infractorului.

Reprezinta prima zona (cea mai îndepartata) de protectie fata de obiectiv si cea mai importanta, deoarece detectia si semnalizarea timpurie a patrunderii prin efractie constituie un motiv de descurajare a infaptuirii actului infractional.

Exista o multitudine de sisteme de detectie perimetrala, bazandu-se pe principii de functionare diferite, avand aplicabilitate in solutii dedicate in functie de configuratia zonei protejate.

Factori si parametrii la alegerea unui sistem de detectie perimetrala

In acest sens, trebuie luati in considerare la alegerea unui sistem de detectie perimetrala urmatorii factori si parametri fundamentali:

  • Tipul de amenintare (atac armat, jaf, trafic ilegal de persoane);
  • Conditii geografice si topografice (spatii deschise, cursuri de apa, zone populate, zone rurale);
  • Conditii de mediu (temperatura, umiditate, fenomene naturale extreme);
  • Dependenta de infrastructura (alimentare cu energie electrica, linii de comunicatii);
  • Raport cat mai mic intre alarmele false si cele reale (FAR/NAR – False/Nuisance Alarm Rate);
  • Procentaj cat mai ridicat al probabilitatii de detectie (PD – Probability of Detection).

Sistemul de protectie perimetrala OmniTrax

OmniTrax este un sistem ascuns de detectie perimetrala in caz de efractie care utilizeaza cabluri ingropate pentru a genera un camp invizibil de detectie radar.

Cablurile ingropate creeaza un camp de detectie ce urmareste terenul, volumetric, identificand tintele pe baza dimensiunii acestora, conductivitatii si miscarii in camp.

Destinatie

OmniTrax este o componenta indispensabila a oricarei solutii de securitate de nivel mediu sau inalt desfasurata de-a lungul unui perimetru exterior mare. Se potriveste, in special, pentru:

  • Industrie (petrochimica, extractiva, nucleara)
  • Utilitati (statii de transformare, statii de pompare)
  • Infrastructura (unitati tehnologice, magistrale de transport carburanti, aeroporturi)
  • Obiective militare (baze aeriene, depozite de armament)
  • Guvernamentale (zone de frontiera de stat, penitenciare)

Functionare si performante

OmniTrax folosește perechi de cabluri coaxiale „permeabile” ca senzori pentru a crea un camp de detectie energy-efficiency measures, industry- electromagnetic invizibil.

In fiecare pereche, un cablu transmite impulsuri de energie codate care sunt receptionate de celalalt cablu.

Tehnica impulsurilor codate permite OmniTrax sa identifice multiple intruziuni simultane si sa determine locul cu o precizie de 1 metru.

In plus, tehnologia impulsurilor codate OmniTrax permite ca diferite praguri de detectie sa fie setate metru cu metru de-a lungul intregii lungimi a perimetrului.

Astfel, este imbunatatita considerabil sensibilitatea intregului sistem prin imbunatatirea raportului semnal-zgomot.

Detectia unui intrus de 35 kg ce trece drept prin campul de detectie are probabilitatea de peste 99%, cu un grad de incredere de 95%.

Obiectele cantarind mai putin de 10 kg sunt rejectate cu un grad statistic de incredere de 95%. Orice incercare de sabotare a cablurilor, a procesorului sau a cutiei va provoca o alarma.

detectie-perimetrala
Detecție perimetrală cu senzori îngropați de tip cablu coaxial sensitiv

Configurare si raportare

Raportarea alarmelor poate fi realizata local sau prin retea de comunicatie (protocol RS-422 prin fibra optica sau cablu cu perechi de fire torsadate) ori contacte de releu.

Reteaua de comunicatie permite setarea de la distanta si calibrarea de la centrul de control, care reduce semnificativ timpul tehnicianului in teren si scade costurile totale ale beneficiarului.

Lungimile zonelor OmniTrax sunt definite prin software, permitand o maxima flexibilitate la configurarea sistemului.

Suplimentar, în funcție de lungimea perimetrului si cerintele solutiei, un sistem de procesoare OmniTrax poate fi configurat pentru alimentare locala sau alimentare prin retea.

OmniTrax se poate interfata si poate chiar alimenta senzori si echipamente externe prin intrarile si iesirile auxiliare tip contact uscat de releu.

OmniTrax poate fi configurat diferit in functie de amplasamentul fizic al obiectivului, disponibilitatea alimentarii cu energie si infrastructura centrului de comanda.

Uzual, se foloseste o configuratie în bucla cu scopul de a beneficia de avantajul naturii bidirectionale a retelei de date OmniTrax si a elimina orice punct singular de defect din teren. 

Din multitudinea tipurilor de sisteme de detectie perimetrala, OmniTrax reprezinta una din cele mai fiabile solutii de detectie care nu sunt influentate de conditiile atmosferice sau de lumina.

Prezentare video sistem de detectie perimetrala OmniTrax:

Care este opinia dumneavoastra în legatura cu sistemul OmniTrax?

Îl considerati util pentru protectia perimetrala?

Lasati-ne un comentariu la acest articol in care sa ne spuneti ce avantaje sau dezavantaje gasiti acestui sistem.

WhatsApp