ENEF - Monitor from a distance what is going on ...

Intreruperile, schimbarile, inchiderea activitatii de business sunt perioade oportune pentru integrare sisteme IoT, imbunatatirea proceselor si mentenanta echipamentelor. Eficienta energetica a devenit o preocupare majora pentru gestionarea resurselor intreprinderilor, mai ales in zona industriei manufacturiere, acolo unde atingerea eficientei energetice operationale conditioneaza competitivitatea si performanta economica globala a intreprinderii.

Profitati si imbunatatiti procesul de productie prin sisteme IoT

Modernizati, standardizati si automatizati

sisteme IoT

Optimizarea unui sistem de productie presupune masurarea sa precisa atat in ansamblu, cat si a componentelor sale.  Eficientizarea utilizarii diverselor forme de energie si a utilitatatilor reprezinta o importanta cale de crestere a competitivitatii companiilor autohtone, de eficientizare a proceselor de productie si de reducere a costurilor.

Monitorizarea consumurilor energetice si utilitatilor reprezinta primul pas catre un plan de optimizare a consumurilor (energie electrica, aer comprimat, gaz natural, apa, energie termica etc.).

Masurarea fidela si in timp real a ceea ce folosesti pentru productie sau serviciile ofertate nu este doar o optiune pentru managerii care urmaresc eficienta afacerii conduse si, mai ales, o solutie pentru activitatea de zi cu zi.

De ce e necesar un sistem software de management energetic daca se pot face si citiri manuale si rapoarte de date cu aplicatii de tip Excel?

Un sistem de management energetic trebuie sa permita citirea simultana intr-un numar mare de puncte de contorizare, urmarirea in timp real a bugetelor de consum pentru puncte sau grupe de consum si trebuie sa asigure generarea automata de rapoarte.

Aceste functiuni nu se pot realiza decat pe baza unei aplicatii software care automatizeaza procesele cerute si alarmeaza automat la iesirea din parametri (nivele de consum, praguri ale parametrilor tehnici de distributie, valori consolidate pe grupe etc.).

Oricate masuri si tehnologii de eficienta energetica sunt implementate, fara o monitorizare activa a sistemului efectele pozitive ale acestora se pierd in timp prin lipsa de disciplina tehnologica, iesirea locala din parametri, defecte nesesizate, lipsa unei mentenante corespunzatoare etc.

Solutia e-Net pentru eficienta energetica operationala si monitorizare consumuri energetice de la distanta

Procesul de proiectare a solutiilor eficiente din punct de vedere energetic implica, de obicei, colectarea de date precise privind consumul de energie in timp real, folosind contoarele / senzorii si analizarea acestor date pentru a evidentia zonele de ineficienta si luarea de masuri bazate pe rezultatele analizei.

Un sistem de monitorizare a consumurilor energetice implementat cu succes de catre numeroase companii din tara este sistemul ENEF, oferit de divizia Senys a firmei Quartz Matrix. Portofoliul de clienti include companiile: Delphi Diesel Systems, Arctic, Continental Powertrain Romania, Continental Automotive Systems, Electrolux Romania, Romaero, Timken, Ceramica – Brikston, Recomplast, Celestica, Cummins Generator Technologies, Roca Obiecte Sanitare, Rulmenti Barlad etc.

Sistemele pentru telecitire si management energetic combina hardware, software si expertiza in domeniul energiei in baza carora se proiecteaza solutii eficiente care reduc costurile de operare.

In general, sistemul de contorizare nu tine cont de un anumit model de masina. Monitorizarea se face invaziv, fara a necesita schimbari in configuratia existenta a echipamentelor contorizate, insa se pot pune senzori si acolo unde e mai delicat de lucrat, precum posturi trafo, medie tensiune sau atunci cand se lucreaza cu transformatori monobloc.

Avantaje competitive – Sistem management energetic ENEF

Reducerea costurilor prin:

  • Alegerea tipului optim de contract de energie electrica – Reducerea costurilor de achizitie a energiei cu procente intre 10 si 50% (renegocierea contractelor si furnizarea unor previzionate de consum corelat cu urmarirea incadrarii stricte in aceste valori previzionate)
  • Generarea precisa a previzionatelor
  • Incadrarea consumurilor in valorile contractate
  • Cresterea disciplinei tehnologice cu efecte de reducere rebuturi (4-8%) si cresterea productivitatii muncii

Reducerea consumurilor prin:

  • Urmarirea si reducerea consumurilor specifice pe utilaje
  • Aplicarea de masuri rezultate din analizele rapoartelor sistemului de management energetic
  • Eliminarea consumurilor parazite si intarirea disciplinei tehnologice – Reducerea consumurilor energetice cu 5-25% prin eliminare mers in gol, reglaje suboptimale, defecte ignorate, mentenanta amanata etc.
  • Echilibrarea si corelarea corecta a tipurilor de energie consumate

Studiu de caz: Monitoring energy consumption through European POIM funds at Infopress Group

Grafic-economii-implementare sistem IoT

Cresterea competitivitatii prin:

  • Calculul exact al costurilor si intensitatii energetice pe produs
  • Controlul precis al proceselor si intarirea disciplinei tehnologice
  • Reducerea costurilor de investitii in sistemele interne de distributie prin identificarea problemelor, redimensionarea sistemelor – 5 pana la 12%

Cresterea fiabilitatii si reducerea costurilor de mentenanta prin:

  • Analiza calitatii distributiei si consumului energiei
  • Analiza incidentelor in caz de avarii
  • Reducerea costurilor de mentenanta prin extinderea mentenantei predictive, detectia timpurie a uzurilor si abaterilor de la performanta a utilajelor si echipamentelor, cu procente intre 10 si 20%

Sistemul este dezvoltat integral de catre Departamentul de Cercetare-Dezvoltare al companiei Ouartz Matrix. In acest sens, aplicatia poate fi personalizata pe specificatiile identificate la sediul clientului si in conformitate cu nevoile si asteptarile acestuia. 

Mentenanta realizabila doar in conditii de oprire a activitatii de business

Mentenantele ce presupun oprirea echipamentelor si intreruperea activitatii de business sunt cele mai scumpe dintre toate tipurile de mentenanta. Din cauza impactului lor mare asupra productiei, precum si a costului ridicat al pieselor si echipamentelor, oprirea este adesea evitata.

Dintr-o perspectiva de management mentenanta, intreruperile, schimbarile si opririle de activitate prezinta ferestre de oportunitate excelente pentru a face o varietate de lucrari care, in mod obisnuit, ar fi dificil de indeplinit pe active care opereaza in mod de productie.

De exemplu:

  • sunt prevenite pierderile energetice datorate uzurii (frecari ridicate datorita lubrifierilor deficitare, scurgeri din sistemul de aer comprimat, identificarea factorilor de eficienta scazuta)
  • stabilirea duratei corecte de functionare prin eliminarea mersului in gol, de oprire sau trecerea in standby
  • reglaje corecte in procese
  • realocarea pierderilor de energie identificate

Planificarea si prioritizarea mentenantelor

Monitorizati si planificati de la distanta ceea ce se intampla in fabrica

Monitorizarea de la distanta se pot realiza decat pe baza unei aplicatii software care automatizeaza procesele de programare si prioritizare a mentenantelor si alarmeaza automat la detectarea anomaliilor generate de senzorii ce preiau automat de la echipamente / utilaje informatiile necesare mentenantei.

KMR IoT

Orice mecanism in miscare produce sau are o uzura specifica in timp, de aceea majoritatea producatorilor de echipamente genereaza un timp minim de functionare fara defecte. Astfel, contorizarea timpului de functionare al utilajelor / echipamentelor ofera un control optim in desfasurarea mentenantei predictive.

In general un echipament nu se defecteaza fara ca in prealabil sa ofere anumite simptome. In cazul motoarelor, principalul parametru prin care se identifica un grad de uzura sau un defect este nivelul de vibratii. In momentul in care nivelul de vibratii creste peste o limita stabilita, utilizatorul este instiintat, iar acesta poate planifica o interventie preventiva inainte ca echipamentul sa sufere defectiuni ireversibile. Cititi si acest articol pentru mai multe detalii: IoT - based predictive maintenance | Vibration monitoring.

IoT senzor vibratii

Temperatura este parametrul prin care se poate deduce calitatea uleiului din instalatii, defectul unui motor, un defect intr-un panou electric etc. In momentul in care o valoare de temperatura iese din intervalul de toleranta setat, se transmite o alerta care permite tehnicianului sa preintampine o defectiune grava.

KMR IoT este un sistem pentru managementul mentenantei care integreaza senzori de masura si preia automat de la echipamente sau utilaje informatii utile pentru planificarea mentenantelor preventive prin monitorizare vibratii, temperatura, nivel, concentratie si debit.

KMR IoT

Astfel, sistemul pentru managementul mentenantei KMR (Keep the Machine Running) va ofera un nivel de vizibilitate fara precedent atat pentru linia de productie, cat si pentru toate celelalte operatiuni din fabrica. Beneficiati in acest fel nu numai de colectarea si analiza datelor de la dispozitive utilizand o interfata unica, ci si de generarea instanta de rapoarte inteligente la nivel de fabrica.